Followers

Thursday, April 19, 2012

Meta Tag



Sejak akhir-akhir ini post aku banyak mengisar tentang trafik ke blog.Sebenarnya aku tengah belajar cara bawa trafik ke blog.So apa yang aku faham dan tahu tu,aku post ler kat sini untuk berkongsi dengan semua orang...hidup mana boleh kedekut okeh!Hari ini aku nak citer apa yang aku faham mengenai meta tag lak....

Apa itu meta tag?

Meta tag ialah HTML tag yang berada di dalam head section pada skrip laman web atau blog korang.Ingat,meta tag tidak akan kelihatan di dalam laman web atau blog korang tuh(sembunyi coz malu-malu kucing).Meta tag ini mengandungi maklumat ringkas blog korang dan berfungsi membantu engine carian memahami laman web atau blog korang dengan lebih mudah semasa diindex.Yang penting,meta tag ini korang kena tambah sendiri...ianya tak wujud secara semulajadi okeh!

Terdapat 2 jenis meta tag yang perlu korang ketahui iaitu Meta description tag dan Meta keywords tag.

Meta description tag ialah penerangan ringkas mengenai laman web atau blog korang.Apa yang korang perlu buat ialah tuliskan serba sedikit mengenai laman web korang iaitu berdasarkan kandungan dan niche blog.Tulis ler dalam 100-200 patah perkataan aje.

Meta keywords tag pula digalakkan untuk korang letak dalam 10-15 kata kunci yang berkaitan niche blog korang.Pastikan kata kunci yang diletak itu betul-betul penting untuk blog.Meta keywords akan menolong korang dengan memberitahu crawler kata kunci yang korang gunakan pada laman web atau blog.

Macam mana nak letak description dan keyword tu?Meh aku ajaq...

1- Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML > Expand widget templates dan tekan CTRL + F untuk mencari kod berikut:



2- Letakkan kod berikut di atas kod yang korang cari di step 1 tadi.



Tukarkan perkataan berikut:
Description = Penerangan ringkas tentang blog
Keywords = Keywords bagi blog korang dan sesuai dengan niche blog

3. Save dan Preview.

Selamat Mencuba!....;)

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...